Om Diamanter

Lige siden de første indere for mere end 3.000 år siden fandt de første funklende diamanter i flodlejet, har disse stene fortryllet og forbløffet os. Ingen anden ædelsten er omgærdet af så megen mystik og så mange fortællinger – og hvad er det så, diamanter kan, som ingen andre ædelstene kan?

Diamanten har to egenskaber, som gør den helt unik og værdifuld:

Diamanten er det hårdeste naturlige materiale, vi kender til, og var det ikke for diamantens hårdhed, ville inderne aldrig have fundet diamanter i flodlejerne. Ligesom et stykke glas afrundes og slibes af sand og småsten i mange år på havets bund for til sidst helt at forsvinde, ville det samme være sket for diamanter, hvis ikke det var for stenens hårdhed. Den opstår som et resultat af en kompleks krystal-sammensætning, som skyldes ekstremt høje temperaturer og tryk under krystalliseringsprocessen.

Når talen falder på diamanter, tænker man skinnende skønhed – og med god grund. For diamanter er det materiale på jorden, som har højst lysbrydning, hvilket betyder, at diamanten har en helt unik evne til at samle lyset for derefter at reflektere lyset. Derfor er slibningen af diamanter afgørende; hvis diamantsliberen har formået at slibe diamantens facetter optimalt, fanges mest muligt lys i diamanten og reflekteres, så diamanten stråler og skinner til stor glæde for dens ejermand.

Med disse helt unikke egenskaber, mon så ikke vi om 3.000 tusinde år stadig betages af diamanter, når solen kaster sine stråler på os og dem?

The 4 C’s

Diamanter bliver vurderet og prisfastsat ud fra de fire C’er; Carat, Cut, Clarity og Color.

Lucy in the sky with diamonds (Carat – vægt)

Universets største kendte diamant er en stjerne kaldet Lucy, der blev opdaget af astronomer for nogle år siden. Stjernen er blevet opkaldt efter Beatles-sangen ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ og befinder sig langt væk fra vores rækkevidde, nærmere bestemt 50 lysår fra Jorden. Men mindre kan også imponere. Diamanters størrelse måles i carat, og en diamant på én carat svarer til 0,2 gram med et diametermål på 6,5 mm.

Et atomkraftværk (Clarity – klarhed)

En diamant er ofte indbegrebet af skønhed. Diamanten er mere end 125 gange hårdere end dens nærmeste konkurrent, safiren. Hårdheden skyldes, at diamanten har en enestående atomstruktur, hvor hvert atom er forbundet med fire andre atomer. For at skabe denne konstruktion skal der enorme naturkræfter til, især tryk og varme, og derfor opstår der ofte urenheder, når diamanten krystalliseres. Disse urenheder er kategoriseret, og der findes flere end 300 arter. Antallet af urenheder, deres størrelse og især deres placering i diamanten afgør stenens klarhed.

Let there be light (Cut – slibning)

De fleste har oplevet, hvordan solens stråler reflekteres i vandoverfladen på en solskinsdag og skinner kraftigere end noget andet – næsten. For diamanter er det materiale på jorden med den største evne til at samle og reflektere lys, og det oplever vi, når diamanten skinner. Når vi tryllebindes af diamanters glans og evne til at skinne, skyldes det mesterligt håndværk udi slibning. Hvor størrelsen, klarheden og farven på diamanten alt sammen er naturskabt, så er diamantens ild og brillans afhængig af et godt håndværk.

True colors (Color – farve)

Intet andet materiale kan gengive en farve smukkere end diamanter. Kombinationen af lysrefleksion og diamantens naturlige farve har i årtusinder betaget mennesker mere end hvide diamanter. Først da De Beers begyndte at markedsføre diamanter som hvide, glemte vi de farvede. Diamanter er en af de få ædelsten, som findes i alle regnbuens farver. Når man f.eks. kigger på en gul diamant, ser man ikke alene én farve af gul, men lige så mange farver af gul, som diamanten har facetter. Og heldigvis er vi igen begyndt at skatte diamanternes mange naturlige farver.

Fandt du ikke det du leder efter?

Søg efter diamanter, smykker, vurderinger etc. her eller kontakt Brian Mouritsen på telefon 26 83 52 61.