Tsavoritten er kendt for sin blågrønne farve, som i fagmunde kaldes ’deep forest green’. Den smukke grønne farve kombineret med stenens klarhed giver tsavoritten en unik refleksion med brillans og ild. Den er ikke den eneste grønne ædelsten. Smaragder har også den dybe blågrønne farve, men uden brillansen.
Brillans har den grønne peridot til gengæld, men farven bliver aldrig så dyb som i tsavoritten. Næsten alle ædelsten behandles med enten varme, (rubiner og safirer), stråling eller olie (smaragder). Som den eneste sjældne ædelsten kommer skønheden alene fra den helt ubehandlede tsavorit.
For hver Tsavorit findes 1000 smaragder. Den sjældne grønne sten findes udelukkende i et bælte på cirka 200 mil på grænsen mellem Kenya og Tanzania. Stenen gemmer sig i små granitlommer, der er svære at identificere. At mine efter stenen er dermed vanskeligt og udelukker samtidig storminedrift. Det er også årsagen til, at Tsavoritten ikke er bredere kendt. På trods af stenens unikke farve og brillans giver forekomsterne simpelthen ikke økonomisk grundlag for store markedsføringskampagner.
Som alle andre ædelsten er der stor variation i kvaliteten af de enkelte tsavoritter. De mest efterspurgte har den tidligere nævnte dybe blågrønne ’deep forest green’. Den farve kan ingen anden ædelsten levere. At de større sten i den bedste farve sjældent findes i størrelser over 1-2 karat, gør de større Tsavoritter meget kostbare. De bliver oftest købt af ædelstenssamlere og de største juvelerhuse. Interessen fra Kina er stigende, da den grønne farve tiltaler kineserne. Den større efterspørgsel kombineret med en uforandret, begrænset forekomst af Tsavoritter, da det ikke er muligt at øge udvindingen, vil sandsynligvis betyde stigende priser. Især på de mest udsøgte sten.